فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 36، پاییز و زمستان 1399)

نشریه علوم اجتماعی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 36، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیه ورشوی، علی یوسفی*، احمدرضا اصغرپور ماسوله، حسین اکبری صفحات 1-32

    اگرچه قیمت عنصری تعیین کننده در مبادلات بازار است و عمدتا به عنوان یک متغیر اقتصادی منظور می شود لکن ایده اساسی نوشتار حاضر این است که قیمت در بازار فرش صرفا نتیجه ی عرضه و تقاضا نیست، بلکه تحت تاثیر ساختار روابطی کنشگران اقتصادی یا انواع حک شدگی های اجتماعی نیز قرار دارد و شکل گیری قیمت در این بازار از رهگذر ساختار روابط اجتماعی میان خریدار و فروشنده شکل می گیرد. با هدف شناسایی مکانیزم های اجتماعی قیمت گذاری با بهره گیری از رویکرد کیفی و روش مردم نگارانه با 35 مشارکت کننده از بازاریان فرش شهرهای مشهد، تهران، قم و اصفهان با حداکثر نوسان حرفه شامل تاجر، عمده فروش، خرده فروش، حق العمل کار و واسطه، مصاحبه عیمق انجام گرفته است. نتایج تحلیل مضمون متن (مصاحبه ها) نشان می دهد که شکل گیری قیمت در بازار فرش که متاثر از مواجهه ی فروشندگان با خریداران غریبه و آشنا است، منجر به ظهور دو نوع اصلی قیمت بازاری و قیمت حک شده می شود. در قیمت بازاری، معاملات فروشنده با خریداران غریبه صورت می گیرد که شامل سه نوع نقدی، مدت دار و سودآور است و در قیمت حک شده که معاملات با خریدار آشنا انجام می شود سه نوع قیمت شامل قیمت متعهدانه، رنج آور و واسطه گرانه قابل شناسایی است. نتایج به روشنی نشان می دهد قیمت در بازار فرش صرفا بر اساس محاسبات اقتصادی کنشگران به دست نمی آید، بلکه این قیمت ها حک شده در ساختارهای اجتماعی هستند و مکانیزم های اجتماعی عدیده ای در فرایند قیمت گذاری فرش دخیل هستند.

  • جمیله اسفندیارپور، علی مرادی*، اسماعیل جهانبخش صفحات 33-64

    مطالعه حاضر با هدف رابطه بین کیفیت زندگی و هویت ملی با فرهنگ محیط زیستی در شهر کرمان انجام گرفت. روش مطالعه در این پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه می باشد. جامعه آماری افراد 16سال به بالای شهر کرمان است که بر اساس سرشماری سال 95 برابر 634132 نفر بوده است. نمونه گیری براساس فرمول کوکران انجام و پس از گردآوری داده ها 374 پرسشنامه با استفاده از دو نرم افزار SPSS و AMOS مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان می دهد که رابطه بین کیفیت زندگی محیط زیستی پاسخگویان با میزان فرهنگ محیط زیستی (در ده سال پیش) (05/0=r) و در زمان حاضر (24/0=r) و با هویت ملی در زمان حاضر (03/0=r) و در ده سال پیش(26/0=r) می باشد. نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه نشان می دهد که کیفیت زندگی با مقدار (91/4 T=) و ضریب معنی داری (000/0Sig.T=) و مقدار 25/0 درصد از تغییرات درونی فرهنگ محیط زیستی در شهر کرمان را تبیین نمایند. نتایج حاصل از مدل معادله ساختاری (AMOS) نشان می دهد که متغیر کیفیت زندگی با مقدار ضریب رگرسیون 245/0 و هویت طبقاتی با مقدار ضریب رگرسیون استاندارد برابر 194/0- بر متغیر وابسته تاثیر معنادار دارند. می توان استنباط کرد که با ارتقای کیفیت زندگی افراد، آگاهی، نگرش و رفتارهای محیط زیستی آن ها ارتقا پیدا کرده است. از طرفی هویت ملی افراد در خصوص توجه به فرهنگ محیط زیستی برای نسل های قبل بیشتر از الان بوده و این نگاه طبیعت دوستی در بین آن ها نسبت به نسل کنونی بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، هویت ملی، رفتار محیط زیستی، هویت طبقاتی، دانش محیط زیستی
  • مریم موسیوند، صفی الله صفایی*، پوریا عطائی صفحات 65-89

    سرمایه اجتماعی منبعی باارزش برای سازمان ها محسوب می شود و می تواند تسهیل کننده ایجاد سازمان های یادگیرنده باشد. هدف این پژوهش بررسی عناصر سرمایه اجتماعی بر ایجاد سازمان های یادگیرنده در بین کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان بود. این تحقیق توصیفی به شیوه پیمایشی و با ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه آماری 625 نفر از کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان بودند که با استفاده از جدول رجسی و مورگان 237 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه به وسیله پانلی از متخصصین و پایایی ابزار تحقیق نیز از طریق یک مطالعه راهنما و محاسبه آلفای کرونباخ تایید گردید. یافته ها نشان داد که سه بعد شناختی، ساختاری و رابطه ای اثر معنی داری بر سرمایه اجتماعی داشتند. دو عنصر توانمندسازی کارکنان و تحول سازمانی نیز به ترتیب بیشترین تاثیر را بر ایجاد سازمان یادگیرنده داشتند. همچنین، مدل مفهومی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود. در پایان با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهادهای کاربردی ارایه گردید.

  • معصومه اشتیاقی*، محمود شارع پور، محمد فاضلی صفحات 91-123

    در این مقاله تجربه زیسته شهروندان تهرانی با رویکرد اکتشافی به روش پدیدارشناسی با تمرکز بر ادراک روزمره شان در استفاده از حمل و نقل عمومی در قالب معنایی حقوق شهروندی مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری مطالعه شامل شهروندان تهرانی استفاده کننده حمل و نقل عمومی است. داده های کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 شهروند استفاده کننده وسایل حمل و نقل عمومی در مناطق مختلف تهران جمع آوری شده است. روایی تحقیق نیز به دلیل کیفی بودن، به جای روایی و پایایی، از واژه های دقت و صحت داده ها استفاده شد. داده ها با تکنیک تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شده که برآیند آن، 4 مضمون اصلی و 6 مضمون فرعی بوده است. یافته ها نشان داد که تجربه شهروندان تهرانی شامل وجوهی از نابرابری، بی عدالتی، احساس تبعیض در دریافت خدمات حمل و نقلی، کیفیت پایین خدمات حمل و نقل، عدم پیوستگی دسترسی ها، آسیب سلامت روان و ترویج خشونت در تعامل های اجتماعی حین رفت و آمد و عدم احساس سرزندگی در همه محلات در دسترسی به حمل و نقل عمومی آسان و به هم پیوسته است. نتایج نشان داد که مضمون های مختلف برای حقوق شهروندان در حمل و نقل عمومی روایت شده که مضمون های عدالت، سرزندگی، طرد شدگی و احساس امنیت و سلامت استخراج شد.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، حق به شهر، پدیدارشناسی، حمل و نقل عمومی، تهران
  • مرجان رشوند *، فاطمه وجدانی صفحات 125-161

    تغییر در ارزش‌ها و نگرش‌های افراد می‌تواند تغییرات رفتاری را در پی داشته باشد. به همین نسبت، تغییر در ارزش ازدواج نیز می‌تواند باعث امتناع از ازدواج و در نهایت ازدواج‌گریزی شود. سوال اساسی این پژوهش آن است که هریک از متغیرهای فردگرایی و برابری جنسیتی چه تاثیری در ارزش ازدواج دارند؟ بنابراین هدف مقاله حاضر، بررسی سهم فردگرایی و برابری جنسیتی بر ارزش ازدواج دختران شهر تهران است. داده‌های مطالعه حاصل پیمایشی است که در پاییز 1397 با استفاده پرسشنامه ساخت‌یافته از 600 دختر هنوز ازدواج‌نکرده نمونه جمع‌آوری گردید. یافته‌های مطالعه حاکی از تاثیر معنا‌دار فردگرایی و برابری جنسیتی بر ارزش ازدواج دختران است. جهت این رابطه معکوس بود به گونه‌ای که با افزایش فردگرایی و برابری جنسیتی شاهد این هستیم که دختران ارزش کم‌تری برای ازدواج قایل هستند. علاوه بر این رابطه بین ویژگی‌های فردی پاسخگویان و ارزش ازدواج مورد بررسی قرار گرفت. رابطه سن دختران با ارزش ازدواج مستقیم بود. متغیرهای سطح تحصیلات، میزان درآمد و استفاده از شبکه‌های اجتماعی رابطه معکوس با ارزش ازدواج داشتند. به گونه‌ای که دخترانی که تحصیلات بالاتر و میزان درآمد بالاتر داشته و از شبکه‌های اجتماعی هم‌چون تلگرام، فیس‌بوک و... استفاده بیش‌تری داشتند، ارزش کم‌تری برای ازدواج قایل بودند و بالعکس. این یافته ضرورت مدیریت فرهنگی مناسب نسل جدید را در این زمینه مورد تاکید قرار می‌دهد؛ به گونه‌ای که ضمن احترام به خواسته‌های به حق زنان و دختران، بتوان ایشان را به سوی ازدواج درست و به موقع سوق داد.

    کلیدواژگان: ارزش ازدواج، دختران مجرد، فردگرایی، برابری جنسیتی، شهر تهران
  • محمد امینی* صفحات 163-189

    تعیین نقش و نحوه حضور ایدیولوژی در نظام آموزش و پرورش و عناصر مختلف آن از جمله برنامه های درسی از موضوعات مناقشه انگیز حوزه فرهنگ و آموزش است. در این مقاله با رویکردی تحلیلی - استنتاجی تلاش گردیده تا برخی ابعاد و زوایای این مسئله مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. با مروری بر دیدگاه ها و ادبیات نظری موجود، رابطه و نسبت ایدیولوژی با نظام آموزشی در قالب دو شکل ضمنی(غیرمستقیم) و صریح(مستقیم) مطرح شده است. در رویکرد اول، ایدیولوژی در معنای ارزش های بنیادین و چهارچوب های کلان فلسفی حاکم بر آموزش و پرورش به کار گرفته شده که فقط جهت گیری کلی حرکت نظام آموزشی را نشان داده و تلاشی برای تعیین و مهندسی روندهای جاری و ساری آموزش در مدارس و مراکز آموزشی از خود نشان نمی دهد. به نظر می رسد در چنین حالتی وجود و حضور ایدیولوژی در آموزش و پرورش می تواند امری قابل توجیه و پذیرش باشد. اما در رویکرد صریح(مستقیم) رابطه و نحوه تعامل ایدیولوژی با نظام آموزشی به گونه ای رقم می خورد که برنامه های درسی تحت کنترل و حاکمیت ایدیولوژی قرار گرفته و بسترهای ذهنی و فکری مخاطبان جوان یعنی دانش آموزان و دانشجویان جهت پذیرش و درونی کردن ارزش ها و هنجارهایی خاص آماده می شود. در این صورت، نقش آفرینی ایدیولوژی در نظام آموزشی از کیفیات وشرایط مناقشه انگیزی برخوردار می شود که خود ضرورت توجه و بازاندیشی سیاستگذاران و برنامه ریزان را به اصلاح این روند جلب می کند.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، نظام آموزشی، آموزش و پرورش ایدئولوژیک، برنامه های درسی
  • علی اصغر سعدآبادی*، ندا آرامی پور، سید محمد محمودی صفحات 191-222

    بررسی ها نشان می دهد که علی رغم امکانات متعدد و افزایش کمک های خیرین در سالهای اخیر، تعداد افراد نیازمند و خواسته های آنها در حال افزایش است. از سویی ناکارآمدی موسسات خیریه و عدم دستیابی به مقاصد از پیش تعریف-شده، و نیز وجود دغدغه خیریه ها برای دولت باعث شده تا خیریه ها مورد مطالعه قرار گیرند. هدف پژوهش افزایش اثربخشی و بهبود عملکرد موسسات خیریه با استفاده از نوآوری اجتماعی است. بدین منظور، پس از مرور پیشینه تحقیق، به پژوهش در مورد خیریه وابسته به مرکز نوآوری اجتماعی سلام پرداخته شد. برای نمونه گیری از روش گلوله برفی و روش تحقیق اقدام پژوهی استفاده گردید. بعد از شناسایی مشکل، برای جمع آوری داده ها و ارایه راهکار، از روش تفکر سیستمی (مدل چهارمرحله ای تفکر سیستمی برای تغییر اجتماعی) استفاده گردید. بدین منظور با ذینفعان و افراد مربوطه طی جلسات متعدد مصاحبه گردید. سپس راهکار منتخب، توسعه داده شده و در مقیاس وسیع پیاده سازی گردید و در نهایت با ارزیابی روند پروژه، نتایج و پیشنهادات در قالب دو دسته راهکار فوری و راه حل های بنیادی ارایه شدند. راهکار فوری شامل همکاری و جذب سرمایه جمعی بوده و راه حل های بنیادی شامل بهبود وضعیت اقتصادی، تخصیص خرده وام ها، نوآوری مقرون بصرفه و نوآوری همگانی می شوند.

    کلیدواژگان: نوآوری اجتماعی، تفکر سیستمی، خیریه، نوآوری مقرون بصرفه، نوآوری همگانی
  • سید صمد بهشتی*، رامین مرادی، ناصر پاک نژاد صفحات 223-261

    فساد اداری تا حد زیادی متاثر از نظام های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و قضایی است و تمامی این ابعاد را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از روش های سنجش آن، ادراک فساد از دید شهروندان است. منظور از ادراک فساد، نگرش افراد در مورد میزان فساد موجود در بین کارمندان هر یک از نهادهای اداری می باشد. این تحقیق با روش کمی و به شیوه پیمایشی با نمونه ای 390 نفری در بین شهروندان مراجعه کننده به ادارات دولتی شهر یاسوج انجام شده است. نتایج حاکی از آن است که متغیرهای دینداری، احساس عدالت، فردگرایی و اعتماد نهادی دارای اثر معنادار بر ادراک فساد بوده اند. همچنین خروجی نرم افزار پی ال اس نشان داد، متغیرهای مستقل ، 51.6 درصد از واریانس ادراک فساد را مورد تبیین قرار داده اند.. مهمترین متغیر موثر بر ادراک فساد در سطح نمونه احساس عدالت اجتماعی بوده است، که در سطح نمونه آماری تاثیر مستقیم آن برابر با 0.450- بوده است.

    کلیدواژگان: فساد، ادراک فساد، اعتماد نهادی، فردگرایی، احساس عدالت
  • جمال محمدی*، امید جهانگیری، سامان کاکه ممی صفحات 263-296

    قصد اصلی این نوشتار خوانش واسازانه مرگ کولبران است. نشانه رخداد مرگ کولبر در این جا دستمایه ای است برای تامل در وضعیتی که در آن پدیده کولبری شکل گرفته و کولبر به ابژه ای برای کنترل، سیاست گذاری و مدیریت بدل شده است. این فرایند نام گذاری و ابژه سازی کولبر روی دیگر سکه سلب مسولیت اخلاقی از سوژه مرکزنشین در برابر مرگ دیگری مرزنشین است. این پژوهش تلاشی است برای خوانش واسازانه این مرگ، یعنی واکاوی ژرف مکانیسم ها و شگردهایی که گفتمان فرادست به کارشان می برد تا از این دیگری موجودی غیرقابل گفتگو و غیرقابل-ترحم بسازد. برای نیل به این مقصود از مضامین راهگشایی مثل تقابل رانه مرگ و رانه زندگی، دیالکتیک اروس تاناتوس، منازعه امر معمولی و سیاست، و سلسله مراتب توزیع امر محسوس بهره خواهیم گرفت. در کنار این مضامین نظری، با استفاده از روش خوانش واسازانه می کوشیم ژرفای زیست روزمره کولبران را واکاوی کنیم و وضعیت عینی تولید پدیده کولبری و نشانه رخداد مرگ کولبر را قرایت نماییم. نتایج این تامل گویای آن است که منطق اقتصاد سیاسی حاکم بر استان های مرزی با تبدیل اقشار متوسط و فقیر به انسان های زاید و توده های مازاد بر فضای شهری عملا آنان را به سوی فعالیت های قاچاق برون شهری سوق می دهد. سپس در چرخه اعمال امنیت / تجارت مرزی زمینه مرگ کولبر فراهم می شود و دست آخر مرگ او به مثابه رخدادی اتفاقی و ذیل مقوله هزینه امنیت بازنمایی می شود. نشانه رخداد مرگ کولبر در فرم فعلی آن برساختی رسانه ای است که عمده ترین کارکردش پنهان ساختن و به فراموشی سپردن تبدیل انسان های معمولی به موجوداتی شرور و بی خاصیت است.

    کلیدواژگان: کولبر، مرگ، واسازی، تجارت مرزی، تامین امنیت
  • سحر ابویسانی، سید ناصر حجازی*، اصغر محمدی صفحات 297-324

    پدیده شکاف نسلی سبب پدید آمدن فاصله اجتماعی در خانواده شده و محرومیت های نسبی موجود در خانواده ها بستر محرومیت اجتماعی را ایجاد کرده است. وجود روابط عاطفی کمرنگ، نارضایتی شغلی و بیکاری، انتخابی رفتار کردن زوجین ،عدم ارضاء نیازهای فردی در خانواده همگی در شکل گیری زنان و مردان عهدشکن سهیم بوده است. پژوهش حاضر که از نوع توصیفی-تحلیلی است با هدف شناخت تاثیر محرومیت اجتماعی و ابعاد آن بر عهد شکنی زوجین در استان خراسان رضوی صورت گرفته است. حجم نمونه 379 نفر و با استفاده از تکنیک کوکران و روش نمونه گیری سهمیه ای اتخاذ گردیده است. جهت اعتبار پرسشنامه از آلفای کرونباخ و روایی آن از تحلیل عامل استفاده شد. نتایج پژوهش بر گرفته از آزمون تی، نشان داده است محرومیت اجتماعی و ابعاد آن مانند محرومیت مادی و غیر مادی با عهد شکنی رابطه معنادار وجود دارد. مقادیر رگرسیونی مدل معادله ساختاری حاکی ازآن است که متغیر محرومیت از مشارکت اجتماعی بر عهدشکنی زوجین تاثیری ندارد، چون سطح معنی داری(p) آنها بزرگتر از 05/0 می باشد. همچنین محرومیت از شبکه روابط اجتماعی به میزان (29/0)، محرومیت آموزشی به میزان (26/0) ، محرومیت از اوقات فراغت به میزان (47/0)، محرومیت فکری به میزان (17/0)، محرومیت از درآمد به میزان (51/0)، محرومیت شغلی به میزان (30/0)، محرومیت از پرستیژ اجتماعی به میزان (10/0) موثر است. چون سطح معنی داری(p) آنها کوچکتر از 05/0 می باشد. در کل محرومیت از اوقات فراغت بیشترین و محرومیت از پرستیژ اجتماعی کمترین تاثیر را بر عهدشکنی زوجین دارد.

    کلیدواژگان: محرومیت نسبی، شغل، درآمد، بی اعتمادی، عهد شکنی
  • لیلا شعرباف علیایی، هادی همتیان*، ابوالفضل دانایی صفحات 325-362

    دستیابی به موفقیت پایدار و بقاء در شرایط چالشی کسب و کار امروزی بستگی به توانایی کارکنان و سازمان ها در مواجهه با بحران ها و بازگشت به شرایط عادی دارد. ایجاد انگیزه و رفع بی تفاوتی کارکنان یکی از وظایف مهم سازمان ها در مسیر تاب آور ساختن کارکنان و متعاقبا" سازمان است. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی برای بی تفاوتی سازمانی کارکنان به عنوان مانعی اساسی در این مسیر به روش آمیخته اکتشافی انجام گرفت. در این راستا، در مرحله کیفی تحقیق از تکنیک دلفی و در مرحله کمی از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده گردید. نمونه آماری تحقیق شامل 18 نفر خبره با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی در بخش کیفی و 211 نفر از کارکنان برق منطقه ای خراسان به روش نمونه گیری تصادفی ساده در بخش کمی می باشد. برطبق نتایج تحقیق، چهار عامل اصلی و20 عامل فرعی بی تفاوتی سازمانی بر مبنای نظر خبرگان شناسایی گردید که پس از اعتبار سنجی مدل بدست آمده با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری در چهار عامل اصلی و 19 عامل فرعی مورد تایید قرار گرفت. همچنین نتایج حاکی از این بود که عامل سازمانی دارای بیشترین تاثیر بر بی تفاوتی کارکنان بوده و عوامل شغلی، فردی، و مدیریتی در جایگاه های بعدی قراردارند. سایر نتایج نشان داد که ضعف و ناکارآمدی سیستم ارزشیابی عملکرد، ادراک بی عدالتی و ضعف در مهارتهای ارتباطی مدیران مهمترین عوامل فرعی در بروز این پدیده از دیدگاه کارکنان محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانی، بی تفاوتی سازمانی، ناکارآمدی سیستم ارزشیابی عملکرد
  • محمود علمی* صفحات 363-391

    یکی از هدف های مهم نظام سلامت در هر کشور تامین، حفظ و ارتقای کیفیت زندگی و سلامت افراد جامعه است. سلامت اجتماعی ، توانایی انجام موثر و کارآمد نقش های اجتماعی بدون آسیب رساندن به دیگران است . ارتقا سلامت در جامعه شاخص توان مندی نظام اجتماعی به شمار می آید . این توانمندی به لحاظ عملی از طریق ارزیابی زندگی افراد جامعه مدنظر قرار می گیرد. سلامت فقط یک امر زیست شناختی نیست و عوامل اجتماعی نیز در تعیین سطح سلامت افراد دخیل می باشد. هدف اصلی این بررسی تعیین عوامل اجتماعی مرتبط با سلامت اجتماعی خانوارهای شهر تبریز بود . روش تحقیق پیمایش و تکنیک جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های استاندارد بود. جامعه آماری، خانوار های شهر تبریز که تعداد آنها برابر 428009 بود. با توجه به فرمول تعیین حجم نمونه ، برای شهر تبریز 326 خانوار تعیین گردید. شیوه نمونه گیری، نمونه گیری تصادفی خوشه ای بود. یافته ها نشان داد که بین میزان سلامت اجتماعی خانوارهای تبریز و متغیرهای اعتماد اجتماعی ، احساس ناامیدی ،گذران اوقات فراغت، اعتقادات دینی و پایگاه اجتماعی- اقتصادی رابطه معنی داری وجود دارد .

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، احساس نا امیدی، اوقات فراغت، اعتقادات دینی
|
  • Somaye Varshovi, Ali Yousofi *, Ahmadreza Asgharpourmasouleh, Hossein Akbari Pages 1-32

    Although the price is a determinant element of the exchange market and is primarily considered as an economic variable, the basic idea of the present paper is that in the carpet bazar in Iran it is not merely a result of supply and demand, but also it is influenced by the structure of relationships among the actors. in other words, types of social embeddedness are significant in this regards and prices in this market are shaped by the structure of social relations between buyers and the sellers.With the aim of identifying the social mechanisms of pricing using a qualitative approach and an ethnomethodology method, we studied 35 participants from carpet markets in Mashhad, Tehran, Qom and Isfahan cities. They were from different parts of the bazar inclusing merchants, wholesalers, retailers, commissioners, and intermediaries.The analysis of the interviews showed that the formation of prices in the carpet bazar is influenced by the exposure of sellers to strangers and acquaintances, and leads to the emergence of two main types of arm’s-length price and embedded price. In arm’s-length prices, a seller deals with strangers, which includes three types of cash, long-term and profitable, and in the embedded price of which the transactions with acquaintances are carried out, three types of prices include the obligatory, painful price and mediatory are identifiable. The results clearly show that prices in the carpet market are not based solely on the economic calculations of the actors, but these prices are embedded in social structures, and many social mechanisms are involving in the process of pricing carpets.The results clearly show that prices in the carpet market are not based solely on the economic calculations of the actors, but these prices are embedded in social structures, and many social mechanisms are involving in the process of pricing carpets.

  • Jamileh Esfandiarpour, Esmaeil Jahanbakhsh Pages 33-64

    The aim of this study was to determine the relationship between quality of life and national identity with environmental behaviors in Kerman. Method of study in this research, a questionnaire was used to collect data. The population of the population is 16 years old and above the city of Kerman, which is 95 times 634132 people. 374 questionnaires were analyzed based on data collection. Statistical analysis was performed using SPSS and AMOS software. The results of SPSS analysis show that the relationship between environmental responsibility and environmental quality of respondents with the amount of environmental culture (10 years ago) (r= 0.05) and present time (r=0.24) and with national identity at the present time (r= 0.03) and ten years ago (r= 0.26). The coefficient of determination is = 0/25 of the internal variation of the dependent variable namely the environmental culture in Kerman. The results of the structural equation model (AMOS) show that the quality of life variable has a significant effect on the dependent variable with a regression coefficient of 0.254 and a social economic base with a standard regression coefficient equal to -0.194. It can be inferred that with the improvement of people's quality of life, their awareness, attitudes and environmental behaviors have improved. On the other hand, the national identity of individuals in terms of attention to environmental culture for previous generations has been more than now, and this view of nature-friendliness among them has been more than the current generation.

    Keywords: quality of life, National identity, Environmental behavior, socioeconomic status, Environmental knowledge
  • Maryam Mousivand, Safe Allah Safaei *, Pouria Ataei Pages 65-89

    Social capital considered valuable capital of organizations and it can be creation facilitator of learning organizations. The main purpose of this study was to investigate the effect of social capital components on creation of learning organizations among staff of Organization of Agriculture Jahad in Hamedan Province. The descriptive research has done by survey method and questionnaire instrument. The study population was consisted of 625 staff of Organization of Agriculture Jahad in Hamedan Province. The sample size was determined to be 237 staff by using Krejcie and Morgan Table. In this study, stratified random sampling was used. The content and face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. Reliability was strengthened through pilot testing and calculating Cronbach’s alpha. Data was analyzed using a structural equation modeling technique. Findings showed that three dimensions of cognitive, constructive and communicational have significant effect on social capital. Also, empowerment of staff and organizational transformation had the most impact on creation of learning organization. Also, conceptual model of study was good fitness. In finally, according to results, some applied recommendations have presented at the end of article.

  • Masume Eshtiaghi *, Mahmood Sharepoor Pages 91-123

    . In this article, the lived experience of Tehran citizens with a phenomenological exploratory approach focusing on their daily perception of the use of public transport in the semantic form of citizenship rights was examined. The statistical population of the study includes Tehran citizens using public transportation. Qualitative data were collected using semi-structured interviews with 15 citizens using public transportation in different areas of Tehran. Validity of the research Due to its quality, the terms accuracy of the data were used instead of validity and reliability. Data were analyzed by theme analysis technique, which resulted in 4 main themes and 6 sub-themes. Findings showed that the experience of Tehran citizens includes aspects of inequality, injustice, feeling of discrimination in receiving transportation services, low quality of transportation services, incoherent access, mental health damage and promotion of violence in interactions. Social access to public transportation is easy and interconnected during commuting and lack of vitality in all neighborhoods. The results showed that different themes for the rights of citizens in public transportation were narrated and the themes of justice, vitality, rejection and a sense of security and health were extracted.

    Keywords: lived experience, right to the city, Phenomenology, public transportation, Tehran
  • Marjan Rashvand *, Fatemeh vojdani Pages 125-161

    Changes in people's values and attitudes can lead to behavioral changes. Similarly, a change in the value of a marriage can lead to a refusal to marry. The main question of this research is: what are the effects of individualism and gender equality on the value of marriage? Therefore, the purpose of this article is to investigate the contribution of individualism and gender equality on the value of marriage of unmarried in Tehran. The data of the study are the result of a survey that was collected in the fall of 1397 using a questionnaire made from 600 unmarried girls. The findings of the study indicate a significant effect of individualism and gender equality on the value of girls' marriage. Direction of this relationship was inverse, so that with increasing individualism and gender equality, we see that girls value marriage less. In addition, the relationship between respondents' personal characteristics and the value of marriage was examined. The relationship between girls' age and the value of marriage was direct. The variables of education level, income level and use of social networks were inversely related to marriage value. In a way, girls who had higher education and higher income and used social networks such as Telegram,

    Keywords: Marital value, unmarried girls, individualism, Gender Equality, Tehran
  • Amini Mohammad * Pages 163-189

    There has always been a lot of controversy among various scholars about the role and presence of ideology in educational systems and its most important element, namely school curricula. In fact, some support the presence of ideological elements in educational systems and shaping them, but others do not agree much with this idea. In this article, an analytical-inferential approach has been used to study and analyze some aspects and angles of this issue. By reviewing the existing theoretical perspectives and literature, the relationship of ideology with the educational system has been proposed in the two implicit (indirect) and explicit (direct) forms. In the first approach, ideology is used in the sense of fundamental values and macro-philosophical frameworks governing education, which shows only the general direction of the educational system and does not take action to engineering the current trends of education in schools and educational centers. It seems that in such a situation, the existence and presence of ideology in education can be justifiable and acceptable. But in the explicit (direct) approach, the relationship and interaction of ideology with the educational system is such that curricula are under the control and dominance of ideology and the mental and intellectual capacities of students are prepared to accept and internalize value. In this case, the role of ideology in the educational system is controversial, which itself necessitates the attention and rethinking of policymakers and planners to correct this trend.

    Keywords: Ideology, Educational System, Ideological Education, Curricula
  • Ali Asghar Sadabadi *, Neda Aramipour, Seyed Mohammad Mahmoudi Pages 191-222

    Researches show that despite the numerous facilities and the increase of charitable donations in recent years, the number of poor people and their needs is increasing. On the one hand, the inefficiencies of charities and the failure to achieve predefined goals, as well as the concerns of charities for the government, have led to this study. The aim of the research is to increase the effectiveness of charities through the use of social innovation. Due to that, after reviewing the background of the studies, a research was conducted on the charity of Salam Social Innovation Center. According to the qualitative research, action research methodology and snowball sampling were used. After identifying the problem, the systems thinking (a four-stage model of systems thinking for social change) applied to collect data and provide a solution. For this purpose, interviews with stakeholders and relevant people were conducted. Then the selected solutions were developed and implemented on a large scale. Finally, by evaluating the project process, results and achievements were presented. The results indicated that some basic decisions and actions were needed to solve the problem fundamentally. The suggestions made in this case fall into two categories: quick-fixes and fundamental solutions. Quick fixes include crowd-collaboration and crowdfunding؛ fundamental solutions include improving in the economic situation, micro-lending, frugal innovation, and inclusive innovation.

    Keywords: Social Innovation, Systems thinking, Charity, Inclusive Innovation, Frugal Innovation
  • Seyed Samad Beheshty *, Ramin Moradi, Naser Pakneghad Pages 223-261

    Corruption is one of the most important of social problems not only in Iran but also around the world. it largely influenced by economic, social, cultural, political and judicial systems and affects all of these dimensions. One way to measure it is to perceive corruption from the perspective of citizens. Perception of corruption is the attitudes of individuals towards the level of corruption among employees of each of the administrative agencies. This study has done with survey method with a sample of 390 citizens who referred to Yasuj city government departments. The results indicated that the variables of religiosity, sense of social justice, individualism and institutional trust had significant effect on perception of corruption. The results of PLS software analysis also showed that independent variables can explain 51.6 percent of the variance of perception of corruption. The most important variable affecting perception of corruption at the sample level was a sense of social justice, with a direct effect equal to -0.450.

    Keywords: Corruption, Corruption perception, Institutional trust, Social justice, individualism
  • Jamal Mohamadi *, Omid Jahangiri, Saman Kakamami Pages 263-296

    The main goal of this article is to have a deconstructive reading of the death of Kulbars. The sign-event of Kulbar’s death is here a means to reflect on a condition in which the phenomena of Kulbari has been created and Kulbar has become an object to be controlled and managed. This process of calling and objectifying is the other side of deleting moral responsibility of the dominant subject in respect to the death of subaltern other. This research is an attempt to deconstruct this death, or to describe deeply mechanisms and devices used by dominant discourse to construct an image of the other ad negotiable and dangerous. To do this, some theoretical themes like those of Levinas and Freud are used. Then deconstructive reading as a method is used to interpret critically the lived experience of Kulbars. The Findings show that the dominant political economy on western provinces has caused lower and middle classes to become redundant and useless people and to go toward illegal economic activities. This political economy has caused a condition in which apparent military security and burglary are the two side of the same coin and Kulabars are the main victims. In this context, the death of Kulbars is represented as a sudden and random event, a normal phenomenon that must be occurred foe the sake of social security.

    Keywords: deconstructive reading, moral responsibility, Political Economy, the death of the other
  • Sahar Abavisani, Seyed Naser Hejazi *, Asghar Mohammadi Pages 297-324

    Existence of weak emotional relationships, job dissatisfaction and unemployment, selective behavior of couples, dissatisfaction with individual needs in the family have all contributed to the formation of men and women who break the covenant. The present study, which is a descriptive-analytical study, has been conducted with the aim of recognizing the effect of social deprivation and its dimensions on couples breaking their covenant in Khorasan Razavi province. The sample size is 379 people and using the Cochran technique and quota sampling method has been adopted. Cronbach's alpha and factor analysis were used to validate the questionnaire. The results of research taken from t-test have shown that social deprivation and its dimensions such as material and immaterial deprivation have a significant relationship with breaking the covenant. The regression values of the structural equation model indicate that the variable of deprivation of social participation has no effect on the couple's breach of contract, because their significance level (p) is greater than 0.05. Also, deprivation of social relations network to the extent of (0.29), educational deprivation to the extent of (0.26), deprivation of leisure time to the extent of (0.47), intellectual deprivation to the extent of (0.17), deprivation of income to Rate (0.51), job deprivation to the extent of (0.30), deprivation of social prestige to the extent of (0.10) is effective. Because their significance level (p) is less than 0.05. In general, deprivation of leisure time has the most and deprivation of social prestige has the least effect on breaking a couple's covenant.

    Keywords: Relative deprivation, Job, Income, distrust, Breach of Contract
  • Leila Oliaee, Hadi Hematian *, Abolfazl Danaei Pages 325-362

    Achieving sustainable success and survival in today's challenging business conditions depends on the ability of employees and organizations to cope with crises and return to normal. Motivating and eliminating employees' indifference is one of the important duties of organizations in order to make employees' resilience, in turn, leads to organizational Resilience. This study aims to design the model of employees' organizational indifference as a major obstacle to achieve resilience. The exploratory mixed method has been used. In the qualitative step of the research, Delphi method & in the quantitative step, Structural Equation Modeling was used. In the quantitative step, the statistical sample of the research encompasses 18 experts using Judgmental Sampling and in the quantative step, it includes 211 employees of Khorasan Regional Electricity Company using Simple Random Sampling. Based on the findings, four main factors and 20 sub-factors of organizational indifference were identified from the experts’ point of view. Then, four main factors and 19 sub-factors were confirmed after testing and validating the obtained model by Structural Equation Modeling (SEM). Also, the results showed that the organizational main factor has the most effect on organizational indifference. After that, the job, individual and managerial main factors are considered respectively. Other results showed that the weakness & inefficiency of performance evaluation system, perception of injustice and the weakness in managers' communication skills are respectively the most important sub-factors of organizational indifference from the employees' point of view.

    Keywords: organizational resilience, Organizational Indifference, Inefficiency of Performance Evaluation System
  • M Elmi * Pages 363-391

    One of the important goals of the health system in any country is to ensure, maintain and improve the quality of life and health of people in society. Social health is the ability to perform social maps effectively and efficiently without harming others. Promoting health in society is an indicator of the capabilities of the social system. This capability is considered in practice through the evaluation of the lives of people in the community. Health is not just a biological issue and social factors are also involved in determining the level of health of individuals. The main purpose of this study was to determine the social factors related to the social health of households in Tabriz. The research method was survey and the data collection technique was standard questionnaires. The statistical population was the number of households in Tabriz, which was 428,009. According to the sample size determination formula, 326 households were determined for the city of Tabriz. The sampling method was cluster random sampling. Findings showed that there is a significant relationship between the level of social health of Tabriz households and the variables of social trust, feeling of hopelessness, leisure time, religious beliefs and socio-economic status.

    Keywords: social health, Social trust, feeling of hopelessness, Leisure, Religious Beliefs